Andy Warhol

 Andy Warhol
Okunuyor Andy Warhol


Sanat dünyasının farklı çocuğu Andy Warhol, 6 ağustos 1928 − 22 Şubat 1987 yılları arasında yaşadı. Ressam, film yapımcısı ve basımcı olarak tanınan Warhol, Pop Art akımının yaratıcısı kabul edilir.

Andy Warhol

Andy Warhol


Tepki olarak doğan radikal sanat anlayışı Warhol‘u eşsiz kılmaktadır.

Kısaca Warhol’a gözatalım:

Aziz Vitus – Warhol yakalandığı bu sinir hastalığı nedeniyle ilkokul hayatı boyunca 3 kez sinir krizi geçirdi

Andy Warhol

Andy Warhol


Birgün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak – Warhol’un bu sözü 60’lı yıllar sistemini özetlemekte

Andy Warhol

Cambpell’s


Coco Cola & Cambpell’s – Warhol’un ilk pop art serisinde kullandığı materyaller

Andy Warhol

Coca Cola


Drella – Drakula ve Sindirella kısaltması, Warhol’un lakabı
Edie Sedgwick – Andy Warhol’un saplantısı, ilham kaynağı, kimilerine göre en büyük aşkı
Factory – 1962-1968 yılları arasında Warhol’un Midtown, Mangattan, New York’ta yerealan stüdyosu
Güzeller – Warhol’un güzelliği sorguladığı filmi
Hollywood – Warhol, Los Angeles’ı severim, Hollywood’u severim, Çok güzeller. Her şey plastik ama plastiği severim. Plastik olmak istiyorum; açıklamasında bulunmuştur
Interview – Warhol’un 1969 yılında kurduğu dergi.
Julia Warhola – Andy’nin Slovak asıllı annesi.
Kafatası – Ölüm temasıyla başlayan Warhol serisi
Lonesome Cowboys – Warhol’un westernleri hicvettiği gay temalı filmi

Andy Warhol

Marilyn Monroe


Marilyn Monroe – Warhol’a göre yapay gülümsemesiyle bugünü temsil eden en önemli figür
Nico – Warhol’un keşfettiği ve menajerliğini yaptığı Alman şarkıcı
Outer and Inner Space – Edie Sedgwick’in başrolde olduğu Warhol filmi
Pop-Art – Warhol’un başını çektiği sanat akımı
Red Jackie – Kennedy’nin yeraldığı Warhol çalışması
Screen Tests – Warhol’un 500 adetlik portre filmi serisi
The Chelsea Girls – Warhol’un ticari olarak başarı sağlamış ilk filmi
Uyku – Warhol’un ilk filmi
Valerie Solanas – Warhol’u öldürmeye çalışmış feminist yazar
Yalnızlık – Warhol’un ikilem içinde kavramlardan bir tanesi. Warhol yalnız olduğu dönemlerde dünyanın en yalnız insanı olduğundan, daha sonra yalnız kalmak istediğindeyse hiç yalnız kalamadığından bahseder.
Zenginlik – Warhol’un değer verdiği kavramlardan, sanatla kimi zaman eşdeğer gördüğü olmuştur

Andy Warhol

Andy Warhol

Filmografisi

Blow Job (1963)
Eat (1963)
Haircut (1963)
Kiss (1963)
Naomi’s Birthday Party (1963)
Sleep (1963)
13 Most Beautiful Women (1964)
Batman Dracula (1964)
Clockwork (1964)
Couch (1964)
Drunk (1964)
Empire (1964)
The End of Dawn (1964)
Lips (1964)
Mario Banana I (1964)
Mario Banana II (1964)
Messy Lives (1964)
Naomi and Rufus Kiss (1964)
Tarzan and Jane Regained… Sort of (1964)
The Thirteen Most Beautiful Boys (1964)
Beauty #2 (1965)
Bitch (1965)
Camp (1965)
Harlot (1965)
Horse (1965)
Kitchen (1965)
The Life of Juanita Castro (1965)
My Hustler (1965)
Poor Little Rich Girl (1965)
Restaurant (1965)
Space (1965)
Taylor Mead’s Ass (1965)
Vinyl (1965)
Screen Test (1965)
Screen Test #2 (1965)
Ari and Mario (1966)
Hedy (1966)
Kiss the Boot (1966)
Milk (1966)
Salvador Dalí (1966)
Shower (1966)
Sunset (1966)
Superboy (1966)
The Closet (1966)
Chelsea Girls (1966)
The Beard (1966)
More Milk, Yvette (1966)
Outer and Inner Space (1966)
The Velvet Underground and Nico (1966)
The Andy Warhol Story (1967)
Tiger Morse (1967)
**** (1967)
The Imitation of Christ (1967)
The Nude Restaurant (1967)
Bike Boy (1967)
I, a Man (1967)
San Diego Surf (1968)
The Loves of Ondine (1968)
Blue Movie (1969)
Lonesome Cowboys (1969)
L’Amour (1972)

Kimler Neler Demiş?

avatar
  Subscribe  
Bildir